velkommen til

ayurveda

Ayurveda er et af de ældste naturmedicinske systemer i verden, og historien går næsten 5000 år tilbage.

Hvad er Ayurveda
Ayurveda er oprindeligt skrevet på sanskrit i gamle manuskripter, og det er en filosofi, som beskriver menneskers liv.

Ordet Ayurveda betyder ‘videnskaben om levetid’. Det er et holistisk medicinsystem, som tager udgangspunkt i det hele menneske. Hele filosofien er beskrevet i to hovedformål: forebyggende pleje og helbredende pleje. Som vi ved, er det forebyggende bedre end det helbredende, og Ayurveda har derfor også prioriteret forebyggende behandling. Derfor er der mange beskrivelser af Ayurveda terapi, som anvendes på raske mennesker – altså forebyggende.

Fra oldtiden mener Ayurveda, at for at være en sund person, bør man balancere sin krop, sit sind og sin sjæl. Og altid bygget på naturens lov. Derfor er alle de lægemidler og terapier, der bruges i Ayurveda, naturvenlige og forbedrer kvaliteten af ​​det menneskelige liv naturligt. Ayurveda kan anvendes på os alle i fortiden, nutiden og videre ud i fremtiden.

Som den alternative behandlingsform Ayurveda er, omhandler den viden om livet og vores selvforståelse, sundhed og velvære – lige fra kost og øvelser til hvordan vi lever. I Ayurvediske behandlinger sker en sundhedsfremmende proces gennem brug af naturlægemidler, og i Indien bruger store dele af befolkningen udelukkende Ayurveda eller kombinerer det med konventionel vestlig medicin.

Ayurveda konsultation og pulsdiagnose
Der foretages en individuel pulsdiagnose af vores ayurvediske doktor, som efterfølgende giver en vejledning og anbefaling i kost og ernæring, urte-, plante- og mineralprodukter, som kan være gavnligt for netop dit velbefindende. Desuden får du en behandlingsplan, der vil være sundhedsfremmende ud fra netop din kropstype. En ayurvedisk doktor kan afhjælpe mange forskellige problematikker – med blandt andet urter, massage, detox mm. Forebyggelse praktiseres via enkle leveregler om bl.a. kost, motion og meditation. Denne metode anbefaler en bevidst holistisk levestil for at komme i balance i krop og sind.

Ayurveda konsultation, pulsdiagnose og efterfølgende behandling
Der foretages en individuel pulsdiagnose af vores ayurvediske doktor, derefter bliver der vejledt til en individuel behandlingsplan, herunder massage med varm olie, anbefalet kost, urte -, plante- og mineralprodukter, som benyttes i Ayurveda. Sammensætning af behandling og præparater koncentrerer sig om styrkelsen af udrensningsorganerne: lever/galde, nyre, blære, hjerte/blod og mave/tarm. Når disse organer ikke fungerer optimalt, bliver de følsomme for miljøforurening, medicinrester, sprøjtegifte og tilsætningsstoffer i maden.

Ayurveda gør brug af forskellige urtepræparater for at rette op på ubalancer, derudover er der flere forskellige ayurvediske massager. Der bruges varm olie, som vælges ud fra din kropstype. Olien masseres ind i kroppen, og alt afhængigt af, hvad der skal fokuseres på, kan det være ayurvedisk hovedmassage inkl. nakke og skulder, fodmassage med opmærksomhed på diverse zoner, vi har under fødderne, varm olie i en lind, blid strøm, der løber ned over panden, skrub på kroppen som fjerner døde hudceller, ansigtsmassage, fokus på ryggen mm. Disse massager handler om at skabe balance i både krop og sind. Efter massagen vil der typisk være mulighed for at komme i en dampkasse, udendørs sauna eller infrarød sauna. Dampen sørger for, at giftstoffer, ubalancer og disharmoni svedes ud af kroppen.

Gennem behandling og ændring af livsstil kan man skabe harmoni og balance med støtte fra kostafstemning, udrensning, brug af urtemedicin, meditation og massage.

At leve efter sin kropstype
Det handler først og fremmest om at lytte til sin krop og være opmærksom på de signaler, den udsender. Her er der stor hjælp at hente i ayurvedisk behandling, når du vil vejledes i hvilken mad og hvilke aktiviteter, der passer godt til dig. Vi kan ved f.eks. meditation vende vores opmærksomhed indad og kontakte vores intelligente bevidsthed, og her finde svar på vores spørgsmål, ligesom den ayurvediske viden kan være til stor gavn, når vi vil lære vores kropsbehov bedre at kende.

Forskrifterne siger, at man bør leve efter den eller de kropstyper og elementer (dosháer), man hører til – både hvad angår kost, vores fysiske og mentale udfoldelse.

Kosten kan inddeles i tre kategorier, den livsfremmende, den livshæmmende og den udrensende kost, og her handler det naturligvis om at undgå den livshæmmende. Efter at have udrenset kroppen skal man tilstræbe at leve efter en livsfremmende kost.

Der er vitalitet i alt det, som du spiser, så jo flere friske uforarbejdede råvarer, du indtager, jo mere livgivende er det for kroppen. Dåsemad, forarbejdet og konserveret mad er livshæmmende, da det har været ‘dødt’ i lang tid og er blevet presset sammen i mørket i lang tid. Livet optages af kroppen. Når du har udrenset din krop fysisk via kosten, kan sindet udrenses ved hjælp af blandt andet urter, olier og massagebehandlinger.

De tre kropstyper ifølge Ayurveda
I ayurvedisk behandling taler man om dosháer, som en form for kropstyper eller livsenergier. Ifølge denne videnskab er den vigtigste faktor for sundhed, at vi synkroniserer os med naturen ved at holde naturen i os selv i balance.

Når vi får en viden omkring vores egen særlige kropstype/ livsenergi, kan vi balancere gennem den ayurvediske viden omkring de 5 elementer, jord, vand, luft, ild og æter.

Ifølge Ayurveda er det afgørende for vores sundhed, at disse elementer er i balance for at opnå et langt, sundt og lykkeligt liv, for mennesket indeholder dem alle.

De fleste menneskers kropstype er en kombinationen af mindst to dosháer.

De 3 Dosháer Ifølge Ayurveda

Vata
Vata består af luft og æter og er forbundet til hørelsen og følelserne. Vata styrer al bevægelse i kroppen, vores nervesystem og mentale liv.

Vata bevæger sig let, hurtigt, koldt og tørt.

Alle idéer og al bevægelse kommer herfra, de digitale medier, transport, kommunikation, blæst, kulde og kroppens bevægelighed er relateret til vata.

Alt Levende indeholder noget vata, men nogle ting og mennesker indeholder meget. Mennesker, som er særligt præget af vata, tænker og taler hurtigt. De er innovative, kreative og omstillingsparate. Deres kroppe er som oftest kolde, slanke og kan være tørre – både i huden og leddene og kan se skrøbelige ud og have risiko for at overanstrenge sig. De oplever hovedsageligt verden gennem høre- og følesansen og kan være særligt følsomme overfor lyd og berøring.

Deres sind er omskifteligt, men når de er i balance, er de entusiastiske og begejstrede. De har masser af idéer og tanker og kan have en livlig fantasi. De kan være hurtige i tankeskift og kan virke ubeslutsomme. Er let både at begejstre og bekymre. Kan lære hurtigt, men også glemme let. Efterår og vinter er vata-tid. Vinterens hårde frostgrader giver ekstra tørhed og forøger vata.

Mennesker med vægt på vata vil have godt af en hverdag med rutiner med ens døgnrytme – spise sine måltider på samme tid på dagen, ens søvnrytme, ikke for mange skift. Prioritere mad, der er sødt, surt, salt, undgå for meget af det bitre og stærke. Sørge for ro og hvile. Holde sig varm på kroppen og få gode og sunde olier indvendigt som udvendigt.

Pitta
Pitta består af vand og især ild og er forbundet til synet, og derfor oplever de oftest verden gennem denne sans. Pitta styrer fordøjelse og stofskifte og har en stærk indvirkning på temperamentet. Pitta er varm, fyrig, skarp, intens, hurtig og gennemtrængende.

Tropisk klima, feber, udslæt, lederskab, fokuseret handling, konkurrence, præstation og kroppens forbrænding og fordøjelse er domineret af pitta dosha.

Alt levende næres af denne ild, nogen og noget mere af den. Pitta-prægede mennesker er arbejdsomme og ambitiøse, typisk varme, intense og skarpe. De har let til overophedning. De handler og tager beslutninger og giver som regel ikke op, før de er i mål med deres projekt. De har et skarpt intellekt, diskuterer gerne for at få ret, er viljestærke, målrettede, handlekraftige og lidt perfektionistiske. Når de er i balance, er de fremragende ledere. Deres fordøjelse er stærk, kroppen er medium bygget, og huden er generelt varm og olieret. Pitta-mennesker ser detaljer, som ingen andre ser og er særligt følsomme overfor sanseindtryk – især synet. De kan føle, de spilder tiden ved at sove, da de i det tidsrum ikke kan handle.

Pitta har sommeren som årstid, da det her er varmt, og solen står højt på himlen.

Mennesker med hovedvægt på pitta vil have godt af at spise sødt og bittert, som f.eks. søde frugter og grønne bladgrønsager. Spise mild og kølende mad som kokos, ris og spelt. Undgå stærke krydderier, surmælksprodukter, ost og for megen salt. Pitta-mennesker skal sørge for at få masser af hvile samt holde igen med solbadning og sauna.

Men meget gerne gå lange ture ved vandet, dyrke motion som svømning, sejlads og skisport.

Kapha
Kapha består af elementerne jord og vand og er forbundet med smags- og lugtesansen, som de oplever verden gennem. De kan være ekstra følsomme overfor lugte og smage. Kapha styrer vores struktur og væskebalance. Vores muskler, knogler og krop. Ingen af os var i fysisk form, hvis ikke det var for Kapha, der er tung, fugtig, langsom og kold. Sød, vedholdende og grundig. Den forbinder os med jorden og alt, der har med fysisk tryghed og velvære at gøre. Et harmonisk familieliv, orden i økonomien, systemisk, koldt, hjemmedyrkede grønsager og tid i naturen vil være kapha-relateret. Kapha-mennesker er fast besluttede og skifter sjældent meninger. De er generelt gavmilde, søde, loyale, tryghedssøgende, afslappede og accepterende. Deres kroppe er kraftigere bygget med chance for overvægt. De kan være langsomme til at komme i gang, men når maskinen først kører, er de særdeles ved- og udholdende. De lærer langsomt men husker godt, og deres sind vil for det meste være roligere og mere afbalanceret end de andre dosháer.

Foråret er Kaphas årstid. Når træerne trækker safterne ud i grenene efter vinterens hvile, bliver naturen mere frodig og fugtig, og derved øges Kapha.

Det anbefales, hvis der er en overvægt af Kapha, at spise et let aftenmåltid. Holde igen med søde sager og fedt samt mælkeprodukter. Varm mad og drikke er bedst. At spise let mad med vægt på stærkt og bittert. Få mindst ½ times motion hver dag, hvor pulsen kommer op, Kapha skal helst ikke sove for meget, men blot de anbefalede ca. 7 timer.

Kropsterapi

Kropsterapi er baseret på forskellige anerkendte teknikker; massageteknikker, åndedrætsteknikker, aku- og zonetryk, meridian behandling.

LÆS MERE

Ayurvedisk
behandlinger

Ayurveda er et af de ældste naturmedicinske systemer i verden, og historien går næsten 5000 år tilbage.

LÆS MERE

Acupunktur 2000 / Acunova / Aculine

AcuNova AcuLine AcuChronic er et utrolig simpelt men meget effektivt system.

LÆS MERE

Infrarød sauna/
Magnetisk tæppe/
Recovery Boots

Varmebehandlinger

LÆS MERE

Voksen
behandlinger

Vi kan tilbyde forskellige behandlingsformer, der henvender sig specielt til voksne.

LÆS MERE

Børn & Unge
behandlinger

Vi kan tilbyde forskellige behandlingsformer, der henvender sig specielt til børn & unge.

LÆS MERE